In deze tijd van het jaar speelt bij veel ondernemers de vraag of, en zo ja, hoe je kerstpakketten kunt verkopen. In Nederland zijn daar regels voor, denk o.a. aan bestemming (Omgevingsplan) en de houdbaarheid van producten (Warenwet). Ook de Alcoholwet stelt regels aan alle alcohol verstrekkende bedrijven, zoals slijterijen en horecabedrijven. Deze maand werd aan ons de vraag gesteld: ‘’Mogen er kerstpakketten worden verkocht vanuit de slijterij?’’
Vanzelfsprekend is het dat een slijterij bedrijfsmatig of tegen betaling aan particulieren sterke drank, zwak-alcoholhoudende drank en alcoholvrije drank mag verstrekken als aan alle (pand gebonden en persoonsgebonden) eisen wordt voldaan en er een vergunning is verleend voor het uitoefenen van het slijtersbedrijf.
Wat expliciet niet mag in de slijterij is alcoholhoudende drank verstrekken voor gebruik ter plaatse (behoudens een verzoek van een klant om te proeven voor een aankoopbeslissing) en het verrichten van andere bedrijfsactiviteiten dan zijn toegestaan in het slijtersbedrijf. In de vraag van de maand van afgelopen juli is al ingegaan op het inmiddels niet meer mogen verkopen van biertapinstallaties bij slijterijen (artikel 2.2 Alcoholbesluit).
Volgens de definitie van het slijtersbedrijf artikel 1 van de Alcoholwet mogen vergunde slijterijen wel bedrijfsmatig handelingen verrichten die bij algemene maatregel van bestuur expliciet en limitatief zijn aangewezen. Het gaat om de toegestane handelingen uit artikel 2.1 Alcoholbesluit: ‘’Als handelingen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder slijtersbedrijf, van de wet worden aangewezen: het bedrijfsmatig aan particulieren verkopen van het bedrijfsmatig aan particulieren verkopen van drinkglaswerk, schenkmandjes, kurkentrekkers, wijnrekjes, afsluitmiddelen voor flessen, koolzuurflessen, koolzuurcapsules, wijnkoelers, shakers, draagtassen, koelboxen en -tassen, onderzetters, papieren servetten, cocktailprikkers, schenkkurken, alsmede van voorlichtingsmaterialen over wijn, cocktails, longdrinks en borrelhapjes en van andere dergelijke voorlichtingsmaterialen, een en ander voor zover die verkoop geen overwegend bestanddeel van de bedrijfsuitoefening in de inrichting uitmaakt’’.
Antwoord
- Kerstpakketten verkopen met de opgesomde producten, is mogelijk vanuit de slijtlokaliteit (artikel 14, lid 1, juncto artikel 2.1 en 2.2 Alcoholbesluit), mits dit niet een overwegend bestanddeel van de bedrijfsvoering is.
Het overwegende bestanddeel van een slijtersbedrijf moet het verstrekken van sterke drank, zwak-alcoholhoudende drank en alcoholvrije drank blijven. Het begrip inrichting gaat hierbij over de slijtlokaliteiten, al dan niet onderdeel uitmakend van een andere besloten ruimten (definitie Alcoholwet).
De geest van de wet is dat er in een slijterij alleen activiteiten plaatsvinden die passen binnen de bepalingen uit de Alcoholwet. Het doel is; alcoholmatiging, leeftijdscontrole en minder verleidingsaankopen. Het toestaan van een beperkte mate verkoop product gerelateerde detailhandelswaar is de toegekende uitzondering.