De norm:
Een ieder moet zich overal veilig kunnen voelen zonder angst voor ongewenste seksuele toenadering, op straat, op het werk, online en in je eigen huis. De algemeen heersende opvatting van nu, over wanneer iemand bij seks een grens over gaat, wordt nu wettelijk ondersteund. Het uitgangspunt in deze tijd is dat seks vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn.
Inhoud van de nieuwe wet
De Titel XIV. Misdrijven tegen de zeden in Boek 2 (misdrijven) van het Wetboek van Strafrecht is met het nieuwe wetvoorstel vervangen door Titel XIV. Seksuele misdrijven.
Verkrachting en aanranding
De nieuwe wet geeft meer mogelijkheden om verkrachting en aanranding te veroordelen. Het onderdeel ‘’dwang’’ is namelijk niet meer noodzakelijk voor het bewijzen van verkrachting of aanranding. Onder dwang wordt het toepassen van geweld of dreigen met geweld verstaan. In het vervolg zal dwang een strafverzwarende factor zijn en niet meer een vereiste. Hierdoor kunnen slachtoffers straks in meer gevallen aangifte doen van aanranding of verkrachting.
Met de komst van de nieuwe wet is iemand al strafbaar indien seksueel contact wordt doorzet en er duidelijke signalen zijn dat de ander dit niet wilt. Duidelijke signalen worden omschreven als fysiek afhoudend gedrag of expliciet verbaal maar ook non-verbale signalen of passieve houding, denk daarbij aan het zo genoemde bevriezen, vallen hieronder. Desondanks blijft het altijd lastig om bewijs te leveren als de dader ontkent. Meestal is er sprake van een één-op-één situatie zonder getuigen. Steunbewijs in de vorm van sporen op het lichaam, tekstberichten en camerabeelden kunnen dan noodzakelijk zijn om tot een veroordeling te komen.
Tevens vermeld de nieuwe wet dat onder andere verkrachting niet kan verjaren. Hierdoor kunnen slachtoffers zelf bepalen of en wanneer zij aangifte willen doen. Slachtoffers kunnen nu, als ze er klaar voor zijn, alsnog aangifte doen. Dit geeft een gevoel van rechtvaardigheid gezien de ernst en impact wat een misdrijf met zich mee kan brengen.
In de nieuwe wet zijn ook hogere straffen opgenomen. Naast dat dwang als strafverzwarende factor is, zijn er nog meer uitgangspunten:
• Opzetdelicten hebben een hogere straf dan schulddelicten;
• In de nieuwe wet wordt er onderscheid gemaakt in drie leeftijdscategorieën:
o Kinderen tot 12 jaar;
o Kinderen tussen de 12 en 16 jaar;
o Kinderen tussen 16 en 18 jaar.
• Hogere straf voor delicten met jonge slachtoffers;
• Over het algemeen zijn de straffen verhoogd voor aanranding en verkrachting.
In het document van het ministerie van Justitie en Veiligheid is een tabel opgenomen met de nieuwe strafmaten voor verschillende misdrijven bij verschillende leeftijden.
Seksuele intimidatie
Verder is seksuele intimidatie nu ook in het openbaar strafbaar, op straat bijvoorbeeld, als online, op sociale media of via websites. Sexchatting, het seksueel benaderen van kinderen onder de 16 jaar en kinderen tussen de 16 en 17 jaar in een kwetsbare positie (bijvoorbeeld een kind met een verstandelijke handicap of een psychische stoornis), is ook strafbaar gesteld. Hierbij hoeft er geen sprake te zijn van een voorstel voor een ontmoeting met seksuele doeleinden. Dit is wel het geval bij grooming wat al strafbaar was. Om die reden kan er nu al voordat het seksuele misbruik plaatsvindt worden opgetreden.
Met betrekking op de strafmaat is het uitgangspunt van de wet dat deze zowel offline (in het openbaar) even hoog is als die voor online seksuele intimidatie.