Halloween wordt jaarlijks op 31 oktober gevierd. Oorspronkelijk is het een oude Keltische traditie die uitgegroeid is tot een wereldwijd verschijnsel. Dit kleurrijke en mysterieuze evenement brengt mensen samen om te genieten van griezelige kostuums, pompoenen, snoep en allerlei andere festiviteiten. Bij veel gemeenten zien wij daarom al aanvragen binnenkomen voor evenementen in dit kader. Ondanks dat het een feestelijke traditie is, zijn er ook regels aan verbonden, waar je als gemeente en organisator rekening dient te houden. In dit artikel gaan we hier verder op in.
Moderne tradities
Tegenwoordig is Halloween een viering die gekenmerkt wordt door verschillende tradities, elk met zijn eigen charme en betekenis, denk aan Trick-or-treating, pompoenen versieren, kostuumfeesten en de verschillende kenmerkende (spookachtige) decoraties. Kinderen gaan langs de deuren, maar in sommige gevallen wordt er een aanvraag ingediend bij de gemeente om een evenement te organiseren. Om te weten of er sprake is van een evenement kijken we naar de definitie van een evenement: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak.
Waar moet de organisator en de gemeente zoal rekening mee houden?
Voor de organisator en de gemeente zijn er verschillende juridische aspecten waar rekening mee gehouden moet worden met betrekking tot Halloween. Hier zijn enkele belangrijke punten:
- Veiligheid en handhaving: Gemeenten moeten in algemene zin zorgen voor de veiligheid van bewoners tijdens Halloween. Bij een evenement is de organisator de eerst verantwoordelijke. Er kunnen speciale verkeersmaatregelen worden genomen en er is toezicht nodig bij evenementen. Ook dient er tijdens een evenement rekening gehouden te worden met brandwerende/ brandvertragende kleding, versieringen en attributen.
- Vervuiling en afvalbeheer: Aangezien Halloween vaak gepaard gaat met feestvieringen en evenementen, moet de gemeente extra afvalverwijdering en -beheer inplannen daar waar de organisator dat niet kan doen of heeft gedaan. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er extra prullenbakken worden geplaatst of dat de afvalinzameling wordt aangepast.
- Vergunningen voor evenementen: Als er evenementen worden georganiseerd, zoals festivals of straatfeesten, kunnen vergunningen nodig zijn. Het is belangrijk om de lokale regelgeving te raadplegen over het aanvragen van deze vergunningen.
- Hinder en geluidsoverlast: Gemeenten moeten rekening houden met mogelijke geluidsoverlast door evenementen of feesten die met Halloween worden georganiseerd. Hoe heeft men dit geregeld en hoe treed men op? Geluid kan leiden tot overlast voor buurtbewoners en dus ook klachten en meldingen.
- Brandveiligheid: Bij het gebruik van decoraties zoals kaarsen of open vuren voor bijvoorbeeld Halloween-bonfires, moet er gezorgd worden voor brandveiligheid. Het is essentieel om lokale brandveiligheidsvoorschriften te volgen en bewoners en organisatoren hierover te informeren.
- Zorg voor kwetsbare groepen: Het is van belang om specifieke aandacht te besteden aan kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een beperking, die mogelijk extra ondersteuning of informatie nodig hebben tijdens Halloween.
- Aansprakelijkheid en veiligheid: Bij evenementen zoals Halloween is de veiligheid van groot belang. Een ieder is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn gasten en bezoekers. Artikel 6:162 Burgerlijk Wetboek: Hier is de onrechtmatige daad en de aansprakelijkheid van een partij voor schade die voortvloeit uit nalatigheid in beschreven. Bijvoorbeeld, als iemand valt door een slechte verlichting of onveilige obstakels, kan de eigenaar aansprakelijk worden gesteld.
Conclusie
Hoewel Halloween een tijd van plezier maken en feestelijkheden is, dient er rekening te worden gehouden met de juridische verantwoordelijkheden die afhankelijk van de vorm en uitvoering zijn. Door proactief na te denken als gemeente, kunnen er onnodige problemen voorkomen worden. Daarnaast is het aan te raden om lokale stakeholders vooraf te informeren. Ook de diensten, zoals politie, brandweer en GHOR moeten, zeker bij evenementen tijdig geïnformeerd zijn om hun rol en taken in te kunnen vullen. Samen kunnen we deze traditie weer leuk en zo veilig mogelijk laten verlopen.