Door de toenemende COVID-19 besmettingen, heeft het kabinet besloten om alle eet- en drinkgelegenheden vanaf 14 oktober 22:00 uur te sluiten. Het is wel toegestaan om eten of drinken te verkopen vanuit huis, dus te starten als traiteur. Maar welke vergunningen zijn er nou vereist voor de verkoop van eten of drinken vanuit huis?
Omgevingsvergunning
Er moet in eerste instantie gekeken worden naar het bestemmingsplan. In de meeste gevallen is de bestemming van een woonhuis ‘Woonbestemming’. Echter, voor de verkoop van eten of drinken vanuit huis is de bestemming in de meeste gemeentes ‘Detailhandel’ of ‘Horeca’. Dit kan per gemeente verschillen. Indien er een strijd is met het bestemmingsplan dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.
Milieumelding / milieuvergunning
Het activiteitenbesluit milieubeheer geeft de normen weer voor type b horecabedrijven die verplicht zijn om een milieumelding te doen. Hierin staat onder andere informatie over het bereiden van eten en afvalwater. Dit is van belang bij de verkoop van eten en drinken vanuit huis. Het kan ook zijn dat een horecabedrijf een type c bedrijf is, er is dan een omgevingsvergunning milieu vereist.
Drank- en Horecawet
In de artikelen 18 en 19 van de Drank- en Horecawet staat welke bedrijven alcoholhoudende drank mogen verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse of het (doen) afleveren van alcoholhoudende drank op bestelling. Bij de verkoop of het afleveren van alcoholhoudende drank dient altijd de leeftijd van 18 jaar vastgesteld te worden. Indien alcoholhoudende drank wordt verstrekt vanuit huis voor gebruik elders dan ter plaatse is er geen drank- en horecavergunning vereist.
Wettelijke hygiënevoorschriften bij het bereiden van levensmiddelen
Naast de bovengenoemde vergunningen is het van belang dat er bij het bereiden van levensmiddelen naar de wettelijke hygiënevoorschriften wordt gekeken. Dit is weergegeven in de Warenwet, Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen en Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Daarnaast zijn er vanuit de Europese Unie verordeningen die nageleefd dienen te worden. Allereerst betreft het de regeling omtrent HACCP, dit stelt exploitanten de verplichting om te werken met een voedselveiligheid systeem. Bij de verkoop van eten of drinken vanuit huis geldt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen privémiddelen en middelen voor het traiteursbedrijf. Daarnaast is er de verordening aangaande de veiligheidsnormen waaraan levensmiddelen moeten voldoen. Als laatste is er een algemene levensmiddelenverordening.