Oud ijzer
Oud ijzer verwijst naar metalen en ijzeren afvalproducten die niet langer in gebruik zijn en worden verzameld voor recycling. Dit kunnen onder andere onderdelen van oude apparaten, constructiematerialen, voertuigen en andere ijzeren voorwerpen zijn. Het recyclingproces van oud ijzer is belangrijk voor het milieu, omdat het helpt om grondstoffen te besparen, de energieconsumptie te verminderen en de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd, te verkleinen. Oud ijzer kan worden omgesmolten en omgevormd tot nieuw staal of andere ijzeren producten.
Wetgeving
In Nederland is er verschillende wet- en regelgeving die betrekking heeft op het ophalen van oud ijzer, de basis is de Wet milieubeheer. Daarnaast hebben we in dit verband ook o.a. met de Gemeentewet en de Algemene Plaatselijke Verordening te maken. Het doel van deze regelgeving is om het milieu, de openbare orde, de hygiëne (ongedierte) en de veiligheid te waarborgen.
Daarnaast zijn er in veel gemeenten specifieke regels voor het zogenaamde 'groenafval' en 'overschotten' van materialen. Oude metalen worden vaak beschouwd als 'vuilnis' of 'afval', en het is niet toegestaan om dit zomaar op de openbare weg voor het afhalen neer te zetten. Dit helpt niet alleen om de openbare ruimte netjes te houden, maar het voorkomt ook dat er gevaarlijke situaties ontstaan.
Hieronder vindt u een overzicht van de relevante wettelijke bepalingen van het verbod op het ophalen van oud ijzer zonder vergunning.
Wet milieubeheer
De Wet milieubeheer (hierna: Wm) regelt de zorg voor het milieu en bevat bepalingen over afvalstoffen en recycling. Artikel 10.21 van de Wm stelt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen. Dit houdt in dat het verzamelen van oud ijzer onder gemeentelijke verantwoordelijkheid valt. Artikel 10.2 van de Wm geeft gemeenten de bevoegdheid om afvalstoffen, waaronder metalen, in te zamelen.
Gemeentewet
Volgens Artikel 149 Gemeentewet, hebben gemeenten de bevoegdheid om regels te stellen met betrekking tot de openbare orde en het toezicht daarop. In de gemeente kunnen er specifieke verordeningen zijn opgesteld, zoals een de Algemene plaatselijke verordening, die het ophalen van afvalstoffen regelt.
Afvalstoffenverordening
Veel gemeenten hebben in een afvalstoffenverordening of in het omgevingsplan, nadere regels vastgesteld voor het ophalen en verwerken van afval. Een afvalstoffenverordening bevat vaak een vergunningplicht voor het ophalen van oud ijzer of andere afvalstoffen. Aan een vergunning kunnen voorschriften verbonden worden, betrekking hebbend op het tijdstip en de wijze van inzameling, het inzamelgebied en de wijze van opslag, de openbare orde en de brandveiligheid.
Omgang van gemeenten
De gemeente Stein benoemd op haar website dat er voor het ophalen van oud ijzer een vergunning nodig is. Zonder deze vergunning ben je strafbaar. De gemeente vermeld ook dat je als inwoner ook geen oude metalen buiten aan de straat mag neerzetten. De gemeente Peel en Maas heeft aan verenigingen toestemming gegeven om oud ijzer en metalen op te halen. Op de website van deze gemeente staan de verenigingen die een vergunning hebben die het oud ijzer mogen inzamelen. De gemeente attendeert ook dat bij illegale inzamelaars of handelaren dit doorgegeven moet worden aan de politie of de gemeente.
Gevolgen bij een overtreding
Het ophalen van oud ijzer zonder vergunning in een gemeente waar die vergunningplicht is valt onder de Wet op de economische delicten. Deze overtreding is beboetbaar. Inwoners die zich niet aan het verbod houden, kunnen ook te maken krijgen met verschillende sancties. Gemeenten zijn bevoegd om boetes op te leggen aan inwoners die in strijd handelen met de gemeentelijke afvalstoffenverordening. De hoogte van de boetes kunnen variëren per gemeente en de ernst van de overtreding.
Conclusie
Het ophalen van oud ijzer zonder vergunning is in strijd met diverse wettelijke bepalingen zoals de Wet milieubeheer en gemeentelijke verordeningen. Het verbod op het neerzetten van oude ijzer aan de straat is belangrijk ter bescherming van het milieu, de leefomgeving en de (verkeers-)veiligheid. Het is essentieel voor inwoners en inzamelaars om zich bewust te zijn van deze regels en de redenen erachter. In plaats van oude metalen aan de straat te zetten of zomaar op te halen, is het raadzaam om eerst bij de gemeente na te gaan wat is toegestaan.