Goed nieuws voor carnavalsverenigingen: een nieuwe verzekeringsoptie maakt het mogelijk om meer dan 20 personen op een praalwagen te vervoeren, mits aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Toch blijft de uiteindelijke beslissing in handen van de burgemeester, die de veiligheidseisen binnen de evenementenvergunning bepaalt.
Vorig jaar gold er een beperking vanuit een verzekeringsmaatschappij [1], waarbij maximaal 20 personen per praalwagen waren toegestaan. Dit jaar is kennelijk die limiet bij minstens één verzekeraar weer verruimd. Een landelijk bekende verzekeraar, zo lazen wij, introduceert een nieuwe verzekeringsoplossing die deelname van meer dan 20 personen per wagen mogelijk maakt, mits aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Carnavalsorganisaties reageren enthousiast op dit nieuws. Zij benadrukken dat het toelaten van meer mensen op een wagen bijdraagt aan de levendigheid en dynamiek van de optocht.
De afgelopen periode hebben de Federatie Europese Narren (FEN), een Amsterdamse verzekeraar [2], en diverse belangenorganisaties en corsoverenigingen samengewerkt om deze verruiming mogelijk te maken. Volgens de verzekeraar is dit een logische stap: "Veel carnavalsclubs en -organisaties hebben hun zaken goed op orde. Als er goed over de veiligheid is nagedacht, waarom zouden er dan niet meer mensen op een wagen mogen staan?"
Voorheen was er vaak alleen een verzekering beschikbaar voor georganiseerde optochten met een gemeentelijke vergunning. Daarnaast moesten verenigingen of stichtingen ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, en moest het voertuig eigendom zijn van de vereniging of stichting. De landelijke verzekeraar biedt nu een verzekering aan waarbij deze beperkingen niet langer van toepassing zijn.
Let wel, naast deze administratieve versoepelingen gelden er nog steeds strikte veiligheidseisen vanuit de verzekeraar. Ten eerste moeten personen met een staplek op de wagen zich aan een beugel kunnen vasthouden. Daarnaast moet er een omheining van minimaal 120 centimeter hoog aanwezig zijn rond de figuranten. Verder geldt bij wagens met kinderen dat per drie kinderen minimaal één volwassene aanwezig moet zijn.
Dankzij deze nieuwe regeling kunnen carnavalsverenigingen hun praalwagens weer ‘verzekerd vullen’, mits zij voldoen aan de door de verzekeraar gestelde voorwaarden. Maar betekent dit dat een praalwagen per definitie meer dan 20 personen mag vervoeren? Nee, niet zonder meer!
De evenementenvergunning kent voorwaarden en voorschriften die ook over de veiligheid gaan van de deelnemers en bezoekers. De burgemeester is degene die de evenementenvergunning formeel uiteindelijk verleend. Het is ook aan de burgemeester om te bepalen, mede op advies van deskundigen, wat kan en mag rondom deelnemende wagens daar waar het veiligheid betreft. Als de burgemeester in deze voorwaarden en voorschriften bepaalt dat er minder dan 20 personen op een praalwagen zijn toegestaan, geldt deze beperking, ook als de verzekeraar het toestaat om met meer dan 20 personen op de wagen plaats te nemen.
Hoewel het hebben van een verzekering, of de verplichting daartoe, in ieders belang is en vaak met klem wordt geadviseerd, kan de gemeente strikt formeel een vergunning hierop niet weigeren. Er zijn gemeenten die het beleidsmatig toch eisen en meenemen bij de toets voor de vergunning. Andere gemeenten stimuleren de verzekering op andere wijze. Alles in het belang van de deelnemers en bezoekers.
[1] Verzekeringsmaatschappij bekend bij BHBW
[2] Verzekeraar bekend bij BHBW