In een eerdere nieuwsbrief hebben wij al ingezoomd op de definitie van een evenement. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (hierna: VNG) geeft in de model-Algemene Plaatselijke Verordening (hierna: de model-APV) de volgende definitie voor een evenement: ''elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak''.
Weigeringsgronden evenementenvergunning
In artikel 1:8 van de model-APV zijn de weigeringsgronden voor onder andere evenementen geregeld. In dit artikel staat dat de vergunning (waaronder de evenementenvergunning) of ontheffing in ieder geval in het belang van de volgende motieven kan worden geweigerd:
- de openbare orde;
- de openbare veiligheid;
- de volksgezondheid;
- de bescherming van het milieu.
Is het bestemmingsplan een grond om een evenementenvergunning te weigeren?
Hierboven zijn de weigeringsgronden voor een evenementenvergunning beschreven. In deze opsomming is niet geregeld dat een evenementenvergunning kan worden geweigerd, als het evenement in strijd is met het bestemmingsplan.
In de sommige gemeenten, waaronder de gemeente Amsterdam, is geregeld dat de burgemeester een evenementenvergunning kan weigeren als naar zijn oordeel het evenement zich niet verdraagt met het karakter of de bestemming van de plaats waar het wordt gehouden. Is dit hetzelfde als het weigeren van een evenementenvergunning, omdat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan? De Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (hierna: de Afdeling) oordeelde in 2015 dat louter ruimtelijke belangen niet aan de verlening van de evenementenvergunning(en) in de weg kan staan. De bepalingen over evenementen(vergunningen) in de APV van Amsterdam zijn immers geplaatst in hoofdstuk 2 van deze APV, met het opschrift "Orde en veiligheid". Gezien de plaats van deze bepalingen in de APV, is de Afdeling van oordeel dat een evenementenvergunning slechts in verband met het belang van orde en veiligheid kan worden geweigerd.
Heeft een strijdigheid met het bestemmingsplan geen consequenties voor het evenement?
Hoewel de burgemeester de evenementenvergunning niet (enkel) vanwege een strijd met het bestemmingsplan kan weigeren, kunnen belanghebbenden wel het college verzoeken om handhavend op te treden wegens een strijd met het bestemmingsplan. In dat geval zou de strijdigheid met het bestemmingsplan toch tot gevolg kunnen hebben dat het evenement niet plaats kan vinden.
Conclusie
In dit artikel is beschreven dat de Afdeling in haar uitspraak oordeelde dat enkel ruimtelijke belangen niet aan de verlening van de evenementenvergunning(en) in de weg kan staan. Dit betekent dat een weigering van de evenementenvergunning niet op grond van het bestemmingsplan mogelijk is, maar slechts in verband met het belang van orde en veiligheid kan worden geweigerd. Hoewel de burgemeester de evenementenvergunning niet louter vanwege ruimtelijke belangen kan weigeren, hebben belanghebbenden wel de mogelijkheid om wegens een strijd met het bestemmingsplan een handhavingsverzoek in te dienen.