Wat zegt de Drank- en Horecawet over activiteiten bij een bierbrouwerij?
Er zijn veel bierbrouwerijen die activiteiten organiseren voor klanten. Denk aan rondleidingen, proeverijen, horeca- of winkelactiviteiten. Waar moet je op letten in het kader van de Drank- en Horecawet?
Verstrekken voor gebruik ter plaatse
Wordt er gelegenheid geboden om alcoholhoudende drank te drinken? Dan is er sprake van een horecabedrijf in de zin van artikel 1 van de Drank- en Horecawet (hierna: DHW). Er is immers sprake van verstrekking van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse; tegen betaling of tenminste bedrijfsmatig. Dit is ook het geval als het slechts om proeverijen gaat. Uitzonderingen:
1. er is een vergunning voor een slijtersbedrijf en de klant verzoekt iets te proeven (artikel 13, tweede lid, van de DHW);
2. er is een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard, wanneer ontheffing is verleend op grond van artikel 35 van de DHW.
Verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse
Wordt er gelegenheid geboden om alcoholhoudende drank in gesloten verpakking te kopen om mee te nemen? Dit kan op twee manieren:
- slijtersbedrijf; met een drank- en horecavergunning. Dit is alleen mogelijk en/of nodig als het ook gaat om de verkoop van sterke drank. Mede op basis van artikel 14, eerste lid, van de DHW, moet er een afzonderlijke slijtlokaliteit zijn waarin geen andere bedrijfsactiviteiten mogen plaatsvinden;
- winkel; als daar zwak-alcoholhoudende drank wordt verkocht, eventueel met alcoholvrije drank of als daar in overwegende mate levensmiddelen etc. worden verkocht (artikel 18, tweede lid, van de DHW).
Ruimtes openstellen voor publiek
Een bierbrouwerij openstellen voor publiek kan niet zomaar. Is er geen rechtmatig slijtersbedrijf, horecabedrijf of winkel, zoals hiervoor is omschreven? Dan belet artikel 25, eerste lid, van de DHW, dat:
- er alcohol aanwezig is in een ruimte die geopend is voor publiek;
- er alcohol op voorraad is in andere ruimtes.
Concluderend
Bij een bierbrouwerij moet men altijd rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van de DHW. Het organiseren van activiteiten voor klanten is niet zomaar mogelijk; zowel bij schenken en verkoop van alcoholhoudende drank als bij het openstellen van de ruimtes.