Activiteiten
Een shishalounge is een café of een theehuis die speciaal wordt bezocht voor het roken van waterpijp. Een waterpijp roken wordt gezien als een gezamenlijke sociale activiteit en in Nederland zijn het vooral jongeren en jongvolwassenen die dat doen.
Het effect van een afgehakt hoofd voor een waterpijpcafé is onder andere dat in een klap alle waterpijpcafés in verband worden gebracht met criminaliteit. Hierdoor worden shishalounges gezien als plekken waar criminelen met elkaar in contact komen.
Dit is voor een gemeente nog geen reden om op te treden. Het is erg lastig om te controleren of bezoekers crimineel zijn. Mensen komen om te socialiseren, thee te drinken en waterpijp te roken. Men mag in beginsel en zonder bewijs niet aannemen dat klanten de shishalounge bezoeken om criminele activiteiten te ontplooien.
Regelgeving
Voor een shishalounge heeft men doorgaans geen aparte exploitatievergunning nodig. Verstrekt de ondernemer geen alcohol en heeft de gemeente geen exploitatievergunningplicht ingevoerd in zijn Algemene Plaatselijke Verordening, dan mag men zonder een exploitatievergunning een shishalounge openen.
Shishalounges hebben geen juridische status en er bestaat nog geen landelijk beleid. Vanwege de schokkende ontwikkelingen is het mogelijk nodig dat een landelijke aanpak voor shishalounges wordt ontwikkeld en de regelgeving rond shishalounges verscherpt wordt.
De beleidsadviseur Veiligheid bij de gemeente Ede, is dit jaar afgestudeerd met een onderzoek naar overlast en criminaliteit rond coffeeshops en shishalounges. Zij deed onderzoek in drie gemeenten met elk meer dan dertig shishalounges. Volgens het onderzoek is meer transparantie wenselijk. Volgens het onderzoek weten we amper wat er in shishalounges gebeurt:
“Kijk je verder naar de theorieën en wat andere onderzoeken hebben opgeleverd, dan moet er meer aan de hand zijn. En zeg nou zelf, hoe moet een shishalounge voldoende geld verdienen met kopjes thee, koffie en waterpijpen, in een straat met 3, 4 concurrenten?”
Terecht of onterecht?
Er is momenteel geen duidelijk zicht op wat er in shishalounges precies gebeurt. Er zijn feitelijk een aantal ernstige incidenten bekend. Het is dus zaak om goed te onderzoeken wat er speelt, welke instrumenten in te zetten zijn voor een gewenst resultaat. De bonafide ondernemer moet niet over één kam gescheerd worden met diegene die de regels overtreden. Gemeenten streven een gevarieerd horeca-aanbod na en een goed voorzieningenniveau. Maatwerk, een vergunningenstelsel, toetsen en toezicht maken dit mogelijk. Daarbij moet de branche ook haar eigen verantwoordelijkheid nemen.
Laten we waken voor vooroordelen, het is een mondiaal geaccepteerd concept, in Nederland zien we helaas enkele slechte voorbeelden.