Het afhalen van alcoholhoudende dranken in de horeca
In artikel 13 lid 1 van de Alcoholwet staat het volgende:
"Het is verboden in een horecalokaliteit of op een terras alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse." Dit betekent dat alcoholhoudende drank in ieder geval niet vanuit een horecalokaliteit of terras voor af te halen mag worden verstrekt, zijn er dan wel andere mogelijkheden?
Hierbij moet onderscheid worden gemaakt in zwak-alcoholhoudende dranken en sterke dranken.
Het verstrekken van alcoholhoudende dranken
Artikel 18 Alcoholwet gaat over zwak-alcoholhoudende drank en zegt: Het is verboden in de uitoefening van een ander bedrijf dan het slijtersbedrijf zwak-alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan ter plaatse aan particulieren te verstrekken.
Dit verbod geldt niet ten aanzien van het verstrekken in:
a. een winkel waarin in overwegende mate levensmiddelen of tabak en aanverwante artikelen of uitsluitend zwak-alcoholhoudende dranken al dan niet tezamen met alcoholvrije dranken worden verkocht;
b. een warenhuis met een levensmiddelenafdeling met een vloeroppervlakte van ten minste 15 m² waarop een gevarieerd assortiment aan verpakte en onverpakte eetwaren wordt verkocht;
c. een voor het publiek toegankelijke besloten ruimte waarin hoofdzakelijk gerede eetwaren voor gebruik ter plaatse en elders dan ter plaatse plegen te worden verkocht, niet zijnde een horecalokaliteit.
Artikel 12 lid 2 Alcoholwet gaat over sterke drank en zegt: Het is verboden sterke drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse anders dan in een slijtlokaliteit die in de vergunning is vermeld. Verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse is dus m.b.t. sterke drank alleen toegestaan vanuit een slijtlokaliteit en m.b.t. zwak-alcoholhoudende drank alleen vanuit lokaliteiten van niet-vergunningplichtigen zoals genoemd in artikel 18 lid 2 Alcoholwet.
Horecabedrijven vallen niet onder een van de uitzonderingen van artikel 18 Alcoholwet. Het verstrekken van bijvoorbeeld een bijpassende wijn die in een restaurant besteld is bij het gerecht om thuis op te drinken is dus in strijd met de Alcoholwet evenals het verstrekken van een besteld en af te halen bierpakket of whiskypakket vanuit een café bijvoorbeeld.
Het bezorgen van alcoholhoudende drank
Maar mag bezorgen dan wel? Indien dit het op bestelling afleveren aan huizen van particulieren betreft mag dit onder bepaalde voorwaarden wel. Artikel 19 Alcoholwet maakt duidelijk welke partijen gelegenheid mogen bieden tot het doen van bestellingen en het op bestelling afleveren van alcoholhoudende drank aan huizen van particulieren.
Artikel 19 lid 1 Alcoholwet stelt dat het afleveren van sterke drank alleen mag door slijtersbedrijven of partijen-cateringbedrijven. Artikel 19 lid 2 Alcoholwet zegt dat het bezorgen van zwak-alcoholhoudende drank is toegestaan vanuit:
a. een niet voor publiek toegankelijke besloten ruimte, waarin overeenkomstige bestellingen plegen te worden aanvaard, niet zijnde een horecalokaliteit;
b. een ruimte als bedoeld in artikel 18, tweede lid;
c. een inrichting waarin het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend.
Het mag dus niet vanuit de horecalokaliteit, maar zou wel vanuit een andere lokaliteit kunnen mits daar overeenkomstige bestellingen plegen te worden aanvaard.
Verkoop op afstand van alcoholhoudende drank
Sinds de wetswijziging van de Alcoholwet per 1 juli 2021 zijn er nieuwe regels bijgekomen omtrent de verkoop van alcoholhoudende drank op afstand. Hiervan is sprake bij een bestelling via internet of de telefoon. Bij iedere aankoop moet de verkoper, voor afronding van het aankoopproces, de leeftijd van de klant controleren. De klant moet bijvoorbeeld zijn leeftijd aanvinken (internet) of leeftijd of geboortedatum doorgeven (telefoon). Dit wordt het 'leeftijdsverificatiesysteem' genoemd. Bij aflevering op het door de klant opgegeven adres moet dit opnieuw worden gecontroleerd aan de hand van een identiteitsdocument.
Daarnaast moet de verkoper in een document vastleggen hoe de leeftijdsgrens wordt gecontroleerd. Dit document heet de 'geborgde werkwijze'. Koninklijke Horeca Nederland heeft voor horecaondernemers op hun website een voorbeeld van een 'geborgde werkwijze' beschikbaar die ondernemers kunnen gebruiken.