In dit artikel gaan we in op de vraag ‘In hoeverre is een horeca ondernemer verantwoordelijk voor het gedrag van zijn/haar gasten?’. Hierin wordt een kleine nuancering gemaakt, namelijk hoe ver uit de gevel is een horeca ondernemer verantwoordelijk voor geluidsoverlast en rommel op straat gemaakt door gasten. Denk hierbij aan sigaretten peuken, plastic bekers etc.
De horecaondernemer heeft een verantwoordelijkheid wat betreft het geluid of afval van gasten. De toepasselijke regeling in deze is het Activiteitenbesluit milieubeheer. Voorheen bestond er een apart Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer, maar dit besluit is opgegaan in eerstgenoemde besluit.
Verantwoordelijkheid vanuit het Activiteitenbesluit milieubeheer
Artikel 2.13 van het Activiteitenbesluit regelt dat degene die de inrichting drijft zo vaak als nodig etenswaren, verpakkingen, sport- of spelmaterialen, of andere materialen die uit de inrichting afkomstig zijn of voor de inrichting zijn bestemd binnen een straal van 25 meter van de inrichting verwijdert.
Afdeling 2.8 Activiteitenbesluit milieubeheer regelt de geluidhinder. In artikel 2.18 Activiteitenbesluit milieubeheer staat welk geluid bij het bepalen van de (toegestane) geluidsniveaus buiten beschouwing wordt gelaten. Zo staat in lid 3 onder a van dit artikel dat het geluid als gevolg van het komen en gaan van bezoekers bij inrichtingen waar uitsluitend of in hoofdzaak horeca-, sport- en recreatieactiviteiten plaatsvinden, buiten beschouwing blijft bij het bepalen van het maximale geluidsniveau.
Verantwoordelijkheid m.b.t. Covid-19 maatregelen
In deze tijd van Covid-19 reist ook de vraag in hoeverre de ondernemer verantwoordelijk is voor zijn/haar gasten buiten.
Op zijn/haar terras is de ondernemer verantwoordelijk dat de gasten zich houden aan de 1,5 meter volgens de noodverordening. Indien dit niet wordt nageleefd, kan er worden beboet. Buiten het terras is dit een maatschappelijk en gemeentelijk probleem waar op toe gezien zal worden door de plaatselijke toezichthouders of politie. Een aantal personen in een ‘wachtrij’ voor een horeca gelegenheid die samenklitten en de 1,5 meter niet in acht nemen, kunnen door de gezaghebbenden worden beboet. Het siert de ondernemer als deze hier ook toezicht op houdt. Maar de ondernemer is niet verantwoordelijk voor dit gedrag buiten zijn terras.