Steeds vaker willen slijterijen (wijn)proeverijen houden, mag dat? De Drank- en Horecawet (hierna: DHW) kent het horecabedrijf en het slijtersbedrijf, maar kent niet de combinatie! Zijn er alternatieven?
Het horecabedrijf en het slijtersbedrijf
Het horecabedrijf is de activiteit in ieder geval bestaande uit het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse. Het slijtersbedrijf is de activiteit bestaande uit het bedrijfsmatig of anders dan om niet aan particulieren verstrekken van sterke drank voor gebruik elders dan ter plaatse, al dan niet gepaard gaande met het bedrijfsmatig of anders dan om niet aan particulieren verstrekken van zwak-alcoholhoudende en alcoholvrije drank voor gebruik elders dan ter plaatse of met het bedrijfsmatig verrichten van bij algemene maatregel van bestuur aangewezen andere handelingen.
Alcoholhoudende drank proeven
Artikel 13 verbiedt om in een horecalokaliteit of op een terras alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse en om in een slijtlokaliteit alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse. Wel mag in een slijtlokaliteit alcoholhoudende drank die in het slijtersbedrijf verkrijgbaar is gratis worden geproefd als de klant daarom verzoekt. Dit betreft dus het proeven om een directe aankoopbeslissing te kunnen maken.
Wijnproeverijen organiseren
Het organiseren van wijnproeverijen door de ondernemer is niet op verzoek van de klant, niet om een directe aankoopbeslissing te kunnen maken en is vaak tegen betaling. Het houden van een wijnproeverij is het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende drank ter plaatse, dus het uitoefenen van het horecabedrijf. Wil een ondernemer met een slijtersbedrijf wijnproeverijen organiseren dan mag dit niet plaatsvinden in de slijterslokaliteit, maar in een separate afsluitbare horecalokaliteit. De ondernemer moet, naast zijn drank- en horecavergunning voor het uitoefenen van het slijtersbedrijf, ook een drank- en horecavergunning aanvragen voor het uitoefenen van het horecabedrijf en daarmee voldoen aan alle relevante eisen uit de DHW, zoals bijvoorbeeld de inrichtingseisen. Hiernaast moet rekening worden gehouden dat op grond van artikel 19 DHW in de horecalokaliteit geen gelegenheid wordt geboden om bestellingen te doen voor alcoholhoudende drank en om alcoholhoudende drank op bestelling af te leveren of te doen afleveren aan huizen van particulieren.
Andere knelpunten
Indien een ondernemer in hetzelfde pand als waar hij slijtersbedrijf uitoefent in een separate lokaliteit het horecabedrijf wenst uit te oefenen bestaan mogelijk nog andere knelpunten. Zo moet worden gekeken wat de bestemming van deze locatie toestaat. Deze moet naast detailhandel, natuurlijk ook horeca toestaan. Hiernaast kan ook de winkeltijdenwet een knelpunt vormen, met name wanneer het publiek uitsluitend via de slijterslokaliteit toegang tot de horecalokaliteit heeft. De slijterij heeft zich namelijk te houden aan de Winkeltijdenwet. Het is verboden om buiten de gestelde tijden en dagen een winkel voor publiek geopend te hebben. Het is ook verboden om op deze dagen en tijden in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren.
Resumerend
Het is mogelijk voor een ondernemer om naast zijn slijtersbedrijf wijnproeverijen te houden in een separate afsluitbare lokaliteit mits de bestemming dit toestaat en hij zich houdt aan de relevante bepalingen uit de DHW en daarmee ook de vergunningplicht. Indien de horecalokaliteit uitsluitend toegankelijk is voor publiek door de slijtlokaliteit, dan zal de ondernemer ook rekening moeten houden met de Winkeltijdenwet. Een alternatief en mogelijk makkelijker te realiseren voor de ondernemer is om afspraken te maken met een ondernemer van een reeds bestaand nabijgelegen horecabedrijf om zijn wijnproeverijen daar te houden.